Comentariile ARCOMN referitoare la varianta finală a Legii Offshore- octombrie 2018

În ultimii 2 ani, industria offshore, reprezentată de ARCOMN, a participat la consultările cu instituții ale statului român, adică toate ministerele relevante, agențiile și autoritățile naționale competente precum și comisiile parlamentare implicate în elaborarea cadrului de reglementare offshore.

Contribuția ARCOMN s-a limitat la evidențierea aspectelor cheie și a riscurilor specifice industriei, precum și a practicilor la nivel international, în acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat și evaluarea impactului legislației propuse asupra industriei și asupra potentialelor noi investiții offshore, în zona românească a Mării Negre.

Importanța unui cadru fiscal stabil și competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum și respectarea dreptului de a comercializa liber producția proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, în această perioadă.

Votul din Camera Deputaților, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției.


ARCOMN se așteaptă ca, după publicarea variantei finale, fiecare investitor din industria offshore să evalueze impactul legii asupra business-ului propriu și asupra viabilității oricăror oportunități de investiții offshore.

Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) este singura asociaţie dedicată explorării şi dezvoltării resurselor de hidrocarburi ale României din Marea Neagră. ARCOMN este formată din titulari de concesiuni offshore din România. Actualii titulari de concesiuni (ȋn ordine alfabetică) din sectorul românesc al Mării Negre reprezentaţi în ARCOMN sunt: Black Sea Oil & Gas S.A.; ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited; Gas Plus Dacia S.R.L.; Lukoil Overseas Atash B.V.; OMV Petrom S.A.; Petro Ventures Resources S.R.L.; S.N.G.N. Romgaz S.A.

În ultimii 10 ani s-au investit peste 2 miliarde USD doar pentru activitățile de explorare: Dezvoltarea facilităților de producție pentru proiectele noi implică investiții suplimentare de câteva miliarde USD.