parallax background

Beneficii pentru România

Noile dezvoltări de ţiţei și de gaze naturale offshore vor aduce României beneficii economice semnificative

Investițiile în dezvoltarea resurselor de petrol și gaze offshore ale României vor promova competitivitatea regională a României, îmbunătății infrastructura și securitatea energetică și vor aduce beneficii financiare semnificative economiei locale.
Investițiile mari în dezvoltarea resurselor de gaze naturale din zona offshore a țării ar genera venituri suplimentare și semnificative la bugetul de stat prin plățile de impozite și redevențe.
Există, de asemenea, beneficii indirecte aduse țării, prin investiții noi și locuri de muncă create odată cu dezvoltarea de noi sectoare de servicii și furnizori. Acest aspect prezintă un efect multiplicator ce creează beneficii atât pentru economia României ca întreg, cât și pentru cetățenii acesteia.
Tehnologie de vârf

Companiile care vor face investiții în dezvoltarea resurselor offshore vor aduce tehnologie modernă în România și vor împărtăși expertiza lor în domeniu cu partenerii locali. Exemple în acest sens includ tehnologia specializată de foraj în Marea Neagră care va permite operatorilor să foreze în mod eficient și în siguranță în ape adânci de peste 3.000 de metri, competențe internaționale de coordonare de proiect și expertiză operațională globală.
Infrastructură extinsă a conductelor

Dezvoltarea resurselor offshore va genera, de asemenea, investiții semnificative în infrastructura de conducte din România pentru a putea aproviziona piețele interne și internaționale. Acest aspect aduce beneficii prin:
  • Crearea de locuri de muncă în construcții și operațiuni pentru conducte și instalații asociate;
  • Îmbunătățirea inter-conectivității pieței de gaze naturale din România cu piața Europeană extinsă, ceea ce sporește siguranța aprovizionării cu gaze naturale pentru cetățenii României; și
  • Sporirea tranzacțiilor transfrontaliere cu țările vecine, ceea ce poate îmbunătăți balanța de plăți externe a României.

Un potențial de $6+ mld.* în investiții pe termen scurt pentru proiecte offshore noi și infrastructura aferentă

Mărește încrederea investitorilor, făcând România mai atrăgătoare pentru investiții suplimentare
*exclusiv proiectele aflate în fază avansată de explorare
Generarea unor venituri semnificative la bugetul de stat

Conform unui raport independent, investițiile din zona românească a Mării Negre pot genera pe o perioadă de 22 de ani venituri la bugetul de stat prin impact direct, indirect și indus în valoare de 26 mld. USD, incluzând redevențe de 5,5 mld. USD.

Citeşte mai mult: Studiul Deloitte (Mai 2018) - Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești
Securitate crescută în furnizare

Noua producție internă offshore poate compensa declinul din producția onshore. Noua infrastructură și interconectarea bidirecțională oferă diversitatea/independența pe termen lung a furnizării.

Citește mai mult: O piață internă a energiei complet integrată
Catalizator pentru noi oportunitati de creștere economică

Noi industrii și consumatori în lanțul de utilizare a gazelor – petrochimie, producția de electricitate, dezvoltarea serviciilor suport , etc. Creșterea capacității și a potențialului de dezvoltare în zona offshore Mai mulți bani generati in economia naționala din partea angajatorilor  a contractorilor, etc.

Citeşte mai mult: Studiul Deloitte (Mai 2018) - Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești
Securitate energetică

O piață de gaze naturale competitivă și un sistem de transport interconectat va aduce siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale a României
Existența unor mai bune conexiuni transfrontaliere ale sistemului național de conducte de gaze naturale al României cu sistemele vecinilor săi europeni va permite pieței de gaze naturale din România să devină o parte mai integrată a pieței unice de gaze naturale din UE. O piață mai integrată va spori siguranța aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din România prin diversificarea livrărilor și va crea siguranță în cererea de producători printr-un acces tot mai larg la o piața mare, competitivă. Piața de gaze naturale din România va deveni mai competitivă, ceea ce va atrage pe mai departe investiții suplimentare în dezvoltarea resurselor de gaze naturale offshore ale României.
România devine un jucător cheie în Acordul Verde European (Green Deal)

Gazele naturale sunt o parte importantă a îndeplinirii obiectivelor Acordului Verde European (Green Deal). Gazele naturale offshore reprezintă sursă europeană esențială de energie în tranziția către zero emisii.
Alte beneficii

Investițiile semnificative ce sunt necesare pentru dezvoltarea resurselor petroliere offshore vor crea activități economice suplimentare care vor sprijini, în mod direct, creșterea economică a României. Printre acestea:
  • Dezvoltarea unor noi industrii de servicii aferente industriei offshore;
  • Investiții subsecvente ale altor companii energetice în urma investițiilor principale făcute de către companiile producătoare de petrol;
  • Efectul multiplicator care va crea beneficii la  nivelul întregii economii românești.